De verklaring van Kopenhagen

Alleen al in Europa lijden 14 miljoen mensen aan fibromyalgie. De aandoening is lange tijd niet officieel erkend. Het verdrag van Kopenhagen uit 1992 betekende een officiële erkenning. In 2007 is het aangepast door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en sinds 2010 gebruiken artsen wereldwijd dezelfde criteria om de diagnose te stellen.

Totstandkoming verklaring

In 1992 vond het tweede wereldcongres plaats over myofaciale pijn en fibromyalgie in Kopenhagen. Daar is een verklaring opgesteld waarbij fibromyalgie als aparte diagnose is vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie nam fibromyalgie op in de International Statistical Classification of Diseases and related Health problems. (ICD-10). Fibromyalgie (en fibrositis) stonden vermeld in ICD-10 als M79-0 Reumatiek, niet nader beschreven: een van de vele zachte weefselstoornissen, die nergens anders zijn beschreven.

In 2007 is de verklaring aangepast en is de aandoening officieel geclassificeerd als ICD10. M-79-7. Nu is fibromyalgie gedefinieerd als: een pijnlijke toestand die de gewrichten niet aantast en zich voornamelijk op de spieren concentreert. Fibromyalgie wordt omschreven als de meest voorkomende oorzaak van chronische algemene skeletspierpijn.

Betekenis verklaring

ICD-10 is de internationale standaard voor het vastleggen van medische diagnoses in ziekenhuizen. Dit betekent dat fibromyalgie een officiële classificatie heeft gekregen. Het is belangrijk dat artsen hiervan op de hoogte zijn en de ziekte niet langer kunnen afwijzen. Bijvoorbeeld om een juiste behandeling of een uitkering te krijgen als patiënt of voor voorwaarden in polissen.

‘Ik ben van mening dat dit een sterk document is’, zegt Bente Danneskjold-Samsoe, voorzitter van het congres in Kopenhagen. ‘Vele patiënten zullen niet meer als hypochonders worden beschouwd.’
 

‘Deze mensen hebben met de verklaring van Kopenhagen nu een betere kans dat regeringen en verzekeringsmaatschappijen hun ziektebeeld en lichamelijke toestand aanvaarden als een reden tot invaliditeitsuitkering en vervroegd uittreden’, zegt Finn Kamper-Jorgensen van het Deense Instituut voor Klinische Epidemiologie.

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging