Hulplijnen en webadressen

Voor veel problemen bestaat tegenwoordig een telefonische hulplijn. Deze infolijnen geven informatie, advies of ondersteuning, of luisteren gewoon naar je verhaal. F.E.S. bracht de relevante hulplijnen voor je in kaart.

Adviespunt Zorgbelang

Heb je een vraag of klacht over de zorg? Bij Zorgbelang kun je terecht voor advies en ondersteuning. Het adviespunt is onafhankelijk van hulpverleners, zorginstellingen en zorgverzekeraars. Je kunt hier ook terecht als je alleen je ervaring wilt melden. Op www.zorgbelang-nederland.nl staan telefoonnummers per regio. Of bel het centrale nummer 030 - 299 19 70, bereikbaar tijdens kantooruren.

Nationale Zorgnummer

Heb je een vraag of klacht over jouw zorg? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer (NZN): 0900 – 235 6780. Het NZN adviseert, informeert en verwijst door als dat nodig is.

Fibromyalgielijn

Voor vragen over fibromyalgie kun je terecht bij onze eigen fibromyalgielijn: 035 - 621 22 23. Ervaringsdeskundige vrijwilligers van F.E.S. beantwoorden je vragen zo goed mogelijk en verwijzen eventueel door. Bereikbaar van ma t/m vr tussen 10.00 en 14.00 uur.

Ondersteuning  mantelzorg

Zorg je meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor je partner, kind, familielid of vriend? Dan ben je één van de 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland: mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving.
Met vragen kun je terecht bij MantelzorgNL op 030 - 760 60 55, mailadres: mantelzorglijn@mantelzorg.nl , website mantelzorg.nl of bij centrum Mantelzorg.

Juridische loketten

- Het Juridisch Loket geeft juridisch advies aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. De bedragen zijn vastgesteld in de Wet op de Rechtsbijstand en kun je checken op de website. Bellen kan op 0900 - 80 20 of bezoek een inloopspreekuur op één van de 30 vestigingen.  

- Juridisch inloopspreekuur Noord-Nederland: Mr. Sjoerd Visser, lid van de Juridische Adviesraad van F.E.S., heeft ervaring met vragen van mensen met fibromyalgie. Zijn kantoor Visser-Van der Kolk Advocaten houdt gratis inloopspreekuren: op maandag  in Stadskanaal en donderdag in Klazienaveen, beide van 17:00 tot 18:30 uur.
Contact kan ook via e-mail: j.s.visser@advovisser.nl of telefoon 0599-650999.

- Rechtshulpverlening sociale zekerheid Zuid-Nederland: Marieke Hartkoorn is advocate bij Rischen en Nijhuis Advocaten in Rotterdam en lid van de Juridische Adviesraad van F.E.S. 

- Op advocatenloket.nu vind je een kantoor bij jou in de buurt voor een gratis eerste juridisch advies van een specialist. Alle advocaten/kantoren, aangesloten bij de Specialisatievereniging Sociaal Zekerheidsrecht advocaten hebben vergelijkbare voorwaarden wat betreft tarieven en gratis intakegesprekken.

Sensoor telefoon

Luisterend oor nodig? Met de telefonische hulpdienst Sensoor kun je vrijblijvend en anoniem bellen. Wat je hen toevertrouwt, blijft strikt geheim. Je hoeft geen naam te zeggen en jouw nummer is onzichtbaar. Bereikbaar op: 0900-0767.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee je zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de zorg die je nodig hebt. Voor informatie over een pgb-aanvraag bel je de gemeente of de informatielijn van de overheid, telefoonnummer 1400. Je kunt ook de website van de overheid raadplegen.

Per Saldo

Per Saldo is de belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget. Leden en niet-leden kunnen gebruikmaken van de telefonische advies- en informatielijn 0900 – 742 48 57. Zie ook www.pgb.nl.

Daarnaast heeft Per Saldo een meldpunt voor als je er zelf niet meer goed uitkomt. Medewerkers bekijken samen met jou je vraag, geven informatie, en zorgen ervoor dat de verantwoordelijke instantie (gemeente, zorgverzekeraar of CIZ) de indicatiestelling/zorg uitvoert. Bereikbaar op 030 – 7897878 en meldpunt@juisteloket.nl.

Wet werk en zekerheid

De regels voor ontslag, flexibele contracten en WW zijn veranderd door de Wet werk en zekerheid (Wwz). Doel hiervan is onzeker werk tegengaan en zekerheid bieden bij het regelen en beëindigen van arbeidscontracten. Meer informatie vind je op www.mijnwerkenzekerheid.nl of bel telefoonnummer 1400.
Informatie over andere wetswijzingen, zoals de Participatiewet en de Wet Werk en Bijstand vind je op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook de FNV geeft informatie: 088 - 3680368.


Correcties en aanvullingen zijn welkom, stuur ze  naar fes@fesinfo.nl

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging

Vragen over fibromyalgie?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact