Mannen en fibromyalgie

Ongeveer negentig procent van de mensen met fibromyalgie is vrouw. Daarom wordt het ook wel een ‘vrouwenziekte’ genoemd. Bij de F.E.S. melden zich echter steeds meer mannen met fibromyalgie. Interessant is dat zij anders lijken te reageren op fibromyalgie dan vrouwen of er anders mee omgaan. Hoe komt dat?

Het boek ‘Huilen mannen sneller dan vrouwen? – en nog 149 psychologische onderzoeken om de andere sekse beter te begrijpen’ van Rhijja Jansen (uitgegeven door Spectrum), geeft inzicht in het belevingsverschil van fibromyalgie tussen mannen en vrouwen. Anders dan vaak wordt verondersteld, blijkt uit onderzoek dat mannen beter tegen pijn kunnen dan vrouwen. Dat komt onder andere omdat mannen minder zenuwuiteinden in hun lichaam hebben: 17 per vierkante centimeter. Bij vrouwen ligt dit aantal op 34.

Natuurlijke morfine

Verder komt bij pijn endorfine vrij in ons lichaam. Dit werkt als een natuurlijke morfine. Hierdoor verdwijnt of vermindert het pijngevoel. Uit onderzoek blijkt dat bij mannen meer endorfine vrijkomt in de hersenen dan bij vrouwen. Hierdoor voelen ze de pijn minder.

Een ander verschil is dat de klassieke tenderpoints (gevoelige drukpijnpunten) bij mannen minder sterk aanwezig zijn dan bij vrouwen. Bij de uitleg van tenderpoints wordt meestal een afbeelding van een vrouw gebruikt. Dit versterkt het stereotiepe beeld dat fibromyalgie een ‘vrouwenaandoening’ is.

Depressieve gevoelens

Daarnaast schijnen vrouwen eerder gedeprimeerd te raken bij problemen zoals fibromyalgie.  Waarschijnlijk komt dit omdat vrouwen sneller slechte herinneringen ophalen. Een team onderzoekers ontdekte dat vrouwen zich beter dan mannen gebeurtenissen herinneren die negatieve emoties opriepen.

Inmiddels betwijfelen psychologen en psychiaters of vrouwen wel echt vaker dan mannen depressief zijn. Mannen uiten de symptomen van een depressie anders. Hierdoor herkennen ze een depressie minder snel en zoeken vervolgens geen hulp. Daar ligt een volgend verschil. Veel mannen denken nog altijd dat ze stoer en flink moeten zijn, niet mogen klagen en zeuren. Toch komen steeds meer mannen bij de reumatoloog met pijn- en vermoeidheidsklachten.

Wanneer in actie?

Hoewel tijden veranderen zijn mannen vaak nog hoofdkostwinner van een gezin: een hele verantwoordelijkheid. Als je dan te maken krijgt met fibromyalgie, kom je flink wat problemen tegen. Je loopt bijvoorbeeld door de pijn en vermoeidheid tegen je grenzen aan. Hoe ga je daarmee om? Hoe vertel je het op je werk? Heb je misschien ook nog een zwaar fysiek beroep, dan stapelen de moeilijkheden zich op. Moet je je dan omscholen? Op al deze vragen is geen eenduidig antwoord te geven. Maar belangrijk is wel dat je er iets mee doet!

Soms is het met fibromyalgieklachten lastig in te schatten wanneer je een verwijzing naar een reumatoloog nodig hebt. Hieronder enkele situaties waarbij de stap naar de huisarts in elk geval raadzaam is.

Ga naar de huisarts als je:

- (Jaren) lang pijn hebt die anders is dan de normale (spier)pijnen die iedereen heeft.
- ’s Morgens enorm stijf bent bij het opstaan en moeilijk op gang komt.
- Vaak geen energie meer hebt om iets te doen of regelmatig erg vermoeid bent.

F.E.S. biedt steun

Fibromyalgie is (nog) geen erkende aandoening in Nederland. Daardoor stuit je af en toe op onbegrip. In je omgeving en soms ook bij artsen. Heel belangrijk: geef de moed niet op!

Lid worden van de F.E.S. helpt je meer inzicht te krijgen in de vervelende aandoening die we hebben. Onze website bevat een schat aan informatie. Zo zijn er bijvoorbeeld vele therapieën die verlichting geven. Op het forum en de chat kunnen lotgenoten terecht met vragen en ervaringen. Ook mannen, graag zelfs!

Wist je dat

Fibromyalgie komt in Nederland voor bij twee op de honderd volwassenen

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging

Vragen over fibromyalgie?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact