Nieuws

Terug

An Lommerse wint Vakjuryprijs in de categorie Non Fictie

– 03 juni 2020

An Lommerse, woonachtig in Heemstede, is met het boek ‘Fibromyalgie, een ongrijpbare ziekte’ één van de drie genomineerden voor vakjuryprijs Non-Fictie. Jaarlijks reikt Uitgeverij Boekscout als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uit aan (veelal) debuterende auteurs. In het FES magazine van januari/februari 2020 heeft dit boek in de rubriek 'Boekenhoek' gestaan.

Boeken zorgen voor verbinding.

BoekGoud is een aanmoediging om een verhaal met anderen te delen. Die verbinding is in deze bijzondere en soms moeilijke tijden, waarbij fysieke verbinding vaak lastig is, nog belangrijker. De prijs is bedoeld om de bijzondere verhalen van onze auteurs nog meer in het zonnetje te zetten.
“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van Uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat ze verdienen. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten.”


Oordeel jury

Door een professionele vakjury werden prijzen toegekend voor de door hen best beoordeelde boeken. Uit ruim 800 titels koos de vakjury uiteindelijk drie boeken in de categorieën: fictie, non-fictie en jong talent (YO!). De leden van de vakjury, onder leiding van Anneke van Dok, Mike Tomale en Marja Vos, bepaalden met hun expertise de vakjuryprijs fictie, non-fictie en de prijswinnaar van BoekGoud YO!. Vanwege de uitbraak van corona is de uitreiking aan het einde van de Boekenweek (medio maart) niet doorgegaan. Op vrijdag 29 mei 2020 heeft via een speciale livestream de bekendmaking toch plaats gevonden.
Na een spannende strijd is An Lommerse uiteindelijk geëindigd op de derde plek. Het oordeel van de vakjury was lovend: “Rondom fibromyalgie bestaan nog veel onduidelijkheden. An schept orde met haar boek, dat boordevol staat met nuttige en bruikbare informatie over fibromyalgie en de bijbehorende chronische pijnen en vermoeidheid. Toch is dit niet enkel een theoretisch handboek: het boek krijgt een extra creatieve dimensie door de persoonlijke verhalen van patiënten en van An zelf, die een inkijkje geven in hun leven met fibromyalgie en de bijkomende ongemakkelijkheden. Het werk bevat veel interessante wetenswaardigheden en is in begrijpelijke taal opgezet. Naast nuttige informatie en ervaringsverhalen, biedt An ook veel alternatieve mogelijkheden en suggesties om zelf de pijn enigszins onder controle te krijgen. Door deze combinatie van elementen vormt dit boek een stevig en allesomvattend naslagwerk voor mensen die aan fibromyalgie lijden of er meer over willen
weten.”


Samenvatting boek
Fibromyalgie is een ongrijpbare ziekte, waarover nog veel vragen bestaan. Duidelijk is wel dat fibromyalgiepatiënten vooral last hebben van chronische pijn en chronische vermoeidheid, maar niet altijd in dezelfde mate. Goede en slechte dagen wisselen elkaar af, waardoor het voor de buitenwereld niet altijd te begrijpen is. Omdat de oorzaak (nog) niet duidelijk is, bestaat er ook geen eenduidige behandeling, maar dat neemt niet weg dat er verschillende mogelijkheden zijn, die soms
meer en soms minder effect hebben. De auteur ging op zoek naar informatie en sprak met lotgenoten. Verschillende onderzoeken, maar ook pijn en pijnbeleving komen aan bod, evenals het nut van beweging en gezonde voeding. Gaandeweg werd de auteur steeds wijzer en hoopt dat ook anderen daarmee hun voordeel kunnen doen.

                                                                                  

Over de auteur
An Lommerse (1954) schreef dit boek over fibromyalgie, omdat ze zelf deze reumatische aandoening heeft. Tot op de dag van vandaag is nog veel onduidelijk over fibromyalgie en wordt op verschillende terreinen onderzoek gedaan. Hoewel er dus (nog) geen eenduidige behandeling is, zijn er wel verschillende mogelijkheden, die soms meer en soms minder effect hebben. Het is vaak een individuele zoektocht om te ontdekken wat werkt. De auteur deed literatuuronderzoek en sprak een aantal lotgenoten. De daardoor opgedane kennis wil ze graag delen met andere fibromyalgiepatiënten en geïnteresseerden .

Over de schrijversprijs BoekGoud
Alle boeken die in 2019 werden uitgegeven door de uitgeverij, maakten kans op de vakjury- en/of de publieksprijs. De publieksstemming vond plaats via een online systeem, waarbij lezers naast hun stem een onderbouwd oordeel achter moesten laten waarom dit boek de publieksprijs verdiende. Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. De BoekGoud-prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die al meer dan 12,5 jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact