Nieuws

Terug

Banenafspraak gaat gelden voor meer mensen

– 10 januari 2020

Vanaf dit jaar vallen er meer mensen onder de banenafspraak.

De banenafspraak geldt voortaan ook voor alle mensen met een medische beperking die dankzij een werkvoorziening het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Voorwaarde is wel dat de beperking al voor hun 18de verjaardag of tijdens hun studie is ontstaan.

De uitbreiding van de doelgroep betreft in de eerste plaats mensen met een visuele of auditieve beperking. Daarnaast vallen er meer mensen met een middelbare of hogere opleiding binnen de criteria dan voorheen. Ze moeten, zoals gezegd, dan wel een voorziening nodig hebben voor hun werk en dankzij deze voorziening het minimumloon kunnen verdienen. Mensen met een beperking die geen voorziening nodig hebben, voldoen nog steeds niet aan de criteria.

Doelgroepregister
Voor de mensen die nu wel aan de criteria voldoen, nemen de kansen op werk toe. Zij kunnen nu het UWV vragen om in het zogenaamde doelgroepregister te worden opgenomen. Werkzoekenden die in dat doelgroepregister staan, zijn aantrekkelijker voor werkgevers. Ze tellen mee voor de banen die werkgevers moeten realiseren voor mensen met een beperking. De werkgever kan dan in aanmerking komen voor subsidie voor het aanpassen van de werkplek en voor de begeleiding door een jobcoach. Ook hoeft een werkgever bij ziekte van deze werknemers niet door te betalen; dat doet de overheid.

Ieder(in) is blij dat de doelgroep voor de banenafspraak is uitgebreid. Wel zouden we het redelijk hebben gevonden als deze uitbreiding gepaard was gegaan met een verhoging van het aantal banen dat de komende jaren gerealiseerd moet worden. Dat is helaas niet gebeurd. Daarnaast blijft er een grote groep mensen die buiten de banenafspraak valt, maar wél een arbeidsbeperking heeft. Ook voor deze groep is het belangrijk dat er passende ondersteuning is voor het vinden en behouden van werk.


Bron: www.iederin.nl

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact