Nieuws

Terug

‘Coronacrisis kan flinke gevolgen hebben voor zorgpremie’

– 25 mei 2020

Zorgverzekeraars Nederland kan op dit moment nog niet zeggen of er gevolgen zijn van de coronacrisis voor de zorgpremie van volgend jaar. In het vakblad Zorgvisie stelt gezondheidseconoom Wim Groot dat de premie over 2021 weleens met circa 150 euro in totaal zou kunnen stijgen. Zorgverzekeraars Nederland, die de belangen van alle zorgverzekeraars behartigt, noemt dat „wat voorbarig”.

In Nederland zijn een kleine twaalfduizend mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest vanwege (vermoedelijk) een besmetting met Covid-19. Nog eens duizenden anderen hebben de ziekte thuis doorgemaakt. Voor veel van hen geldt dat ze langdurig aan hun herstel zullen moeten werken, met hulp van fysiotherapeuten, maar waarschijnlijk ook diëtisten, ergotherapeuten en psychologen. 

 

 

„Toen dit ging spelen, hebben wij het Zorginstituut en het ministerie meteen om advies gevraagd”, zegt Marie-José van Gardingen van zorgverzekeraar CZ. Voor mensen die met corona in het ziekenhuis hebben gelegen, is het aantal fysiotherapiebehandelingen uitgebreid. Zij kunnen tot maximaal één jaar na ontslag uit het ziekenhuis behandelingen vergoed krijgen. „Maar voor mensen die niet in een ziekenhuis hebben gelegen, is nog niks geregeld. Zij moeten vooralsnog hopen op hun aanvullende verzekering.” Ook VGZ wijst hierop.

Voor mensen die niet in een ziekenhuis hebben gelegen, is nog niks geregeld. Zij moeten vooralsnog hopen op hun aanvullen­de verzeke­ring

Marie-José van Gardingen, CZ

Corona nu nog als gewone ziekte beschouwd

„Corona wordt nu nog als een gewone ziekte beschouwd”, zegt Maaike Grevelink van Zorgverzekeraars Nederland. „Wat er uiteindelijk in het basispakket komt, wordt bepaald door het Zorginstituut en het ministerie. Daar wordt nu natuurlijk naar gekeken.” In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doen ZonMw, het Zorginstituut en de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek naar de vraag of bestaande regelingen afdoende zijn en zo nee, wat er dan nodig gaat zijn. Minister Hugo de Jonge verwacht ‘op korte termijn’ de eerste resultaten.

Gezondheidseconoom Wim Groot denkt dat de zorgpremies volgend jaar met gemiddeld 150 euro zullen stijgen. Dat schrijft hij in het vakblad Zorgvisie. Zorgverzekeraars Nederland en CZ noemen de conclusie voorbarig. Van Gardingen van CZ wijst op de reserves die de zorgverzekeraars hebben moeten aanhouden en die nu kunnen worden aangesproken. „Bedragen noemen heeft op dit moment geen zin. En er zijn simpelweg nog te veel variabelen. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om veranderde beleggingsopbrengsten.” 

Crisis gaat hoe dan ook veel geld kosten

Dát de zorgpremies stevig zullen gaan stijgen lijdt geen twijfel. Want de zorgverzekeraars moeten hoe dan ook diep in de buidel tasten. Het gaat dan niet alleen om de kosten van de coronacrisis zelf. Ook de vergoedingen voor niet-geleverde zorg (om te voorkomen dat zorgverleners vanwege omzetverlies omvallen) en de gestegen kosten van de reguliere zorg (noodzakelijke aanpassingen) spelen een rol.

Bron: AD.nl

 

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact