Nieuws

Terug

De voordelen van vrijwilligerswerk

– 26 juli 2018
  • vrijwilliger

Ben je op zoek naar een nieuwe vrijetijdsbesteding? Overweeg dan eens vrijwilligerswerk. Het geeft zin aan je leven, structuur en het is een leuke ervaring. Voor wie nog niet is overtuigd, zie hier een lijstje met wetenschappelijk bewezen voordelen.

1. Het is goed voor de gezondheid

Onderzoek van dr. Suzanne Richards van de University of Exeter Medical School heeft aangetoond dat vrijwilligerswerk goed is voor de gezondheid. Uit de studie bleek dat mensen die ten minste één uur per maand vrijwilligerswerk doen minder gezondheidsklachten hebben en een kleinere kans lopen om binnen zeven jaar te overlijden. Ook lopen ze minder risico op depressies en zijn over het algemeen meer tevreden over hun leven.

2. Het verandert de tijdsbeleving

Mensen die hun vrije tijd opgeven om vrijwilligerswerk te doen, ervaren verrassend genoeg het gevoel alsof ze meer uren in de week overhouden. Dit is gebleken uit onderzoek van professor Cassie Mogilner. Ze verbindt het gegeven aan eerdere studies, waaruit bleek dat mensen die geld uitgeven aan goede doelen, zich welvarender voelen. Door iets op te geven voor een ander, ervaar je juist alsof je datgene extra terugkrijgt.

3. Minder eenzaam

Vrijwilligerswerk is een goed middel tegen eenzaamheid. Twee uurtjes per week zou al genoeg zijn om gevoelens van sociale isolatie te verminderen. Wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met het feit dat je beziggehouden wordt en interactie hebt met anderen.

4. Het maakt gelukkig

Wetenschappers van de Univeristy of Exeter Medical School hebben aangetoond dat vrijwilligers een 20 procent lager risico lopen op een vervroegde dood dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Ook hadden ze minder kans op een depressie en waren meer tevreden over hun leven.

5. Het is goed voor je brein

Onderzoekers van de Johns Hopkins University hebben aangetoond dat het brein van vrijwilligers beter functioneert. Mensen die ouder zijn dan 59 en vrijwilligerswerk doen, zijn beter in breinspelletjes als woordpuzzels. Ook verlaagt vrijwilligerswerk de kans op Alzheimer. De wetenschappers verklaarden dit verband doordat het werk je nieuwe dingen laat proberen en je hersenen laat gebruiken, wat voor nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen zorgt.

 

De FES is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich graag inzetten voor de organisatie. Kijk voor meer info op: https://www.fesinfo.nl/help-mee

 

Bron: gezondheidsgids.nl

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact