Nieuws

Terug

Hulp bij een betere leefstijl

– 24 juni 2020

GLI staat voor Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dit is zorg gericht op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl.

Het is een twee jaar durend programma dat in het basispakket van de zorgverzekering zit. GLI-programma’s die door het RIVM erkend zijn, worden sinds 1 januari 2019 vanuit de basisverzekering vergoed. Deze preventieve vorm van zorg richt zich op het verminderen van overgewicht door gezondere eetgewoonten en meer bewegen. Deelnemers werken onder begeleiding van een leefstijlcoach aan een gedragsverandering die nodig is om de gezonde leefstijl niet alleen aan te leren, maar ook vol te houden. Vroegtijdig preventieve zorg draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van veel burgers en kan zwaardere vormen van zorg voorkomen, een goed voorbeeld van het verlenen van de juiste zorg op de juiste plek.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet dat het GLI-aanbod geleidelijk op gang komt (inmiddels kun je het via ongeveer 1.100 praktijken volgen), maar nog niet overal beschikbaar is. Daarom pleit de NZa kort geleden voor een goed landelijk dekkend netwerk. Ten minste één gecontracteerde aanbieder per gemeente vinden zij op zijn plaats. De NZa verwacht van zorgverzekeraars dat zij dit nastreven. Daarnaast moeten zorgverzekeraars voorzien in gemakkelijk te vinden informatie over het gecontracteerde aanbod van GLI die volledig is en begrijpelijk. De leefstijlcoach is er voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar, die serieus overgewicht hebben en kans op een chronische aandoening.

Bron: www.nza.nl en @patientenNL

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact