Nieuws

Terug

Leestip: Onzichtbaar van Angelique Rijk

– 02 juni 2020

Als jong kind ben is Angelique Rijks seksueel misbruikt door haar opa. In het boek Onzichtbaar beschrijft haar ervaringen. Confronterend, kwetsbaar en eerlijk, omdat zij niet meer wilde zwijgen. Ze vertelt ook over de traumatische ervaringen van haar eveneens misbruikte en mishandelde moeder. Wat dit heeft betekend voor het hele gezin.

 

‘Het is nog steeds erg moeilijk openlijk te praten over seksueel misbruik en depressies. En als ik al de moed had er iets over te vertellen, wisten mensen vaak niet hoe ze moesten reageren. Durf te vragen! Ik leg uit dat het juist zo belangrijk is om vragen te stellen én door te vragen. 

In het boek vertel ik hoe ik gevochten heb tegen de monsters in mijn hoofd, het niet meer willen leven. Over ongewenst kinderloos zijn en moeten leven met de diagnose fibromyalgie. Maar ook hoe ik gevochten heb voor mijn geluk en steeds het goede wil blijven zien. Ik ga de strijd aan met mezelf, waarbij ik de complexe patronen en gedragingen probeer te ontrafelen die vaak het gevolg zijn van seksueel misbruik en leven in een getraumatiseerd gezin. Met dit boek hoop ik anderen aan te sporen om niet met geheimen rond te blijven lopen en hulp te zoeken.’ ‘Onzichtbaar’ is online te koop

Reacties van lezers


"Eerlijk, onopgesmukt en ongekleurd vertelt Angelique over haar jeugd. Ze maakt duidelijk wat seksueel misbruik doet met een kind en hoe belangrijk het is dat dit wordt herkend en erkend. Zonder sentimenteel of sensationeel te zijn, laat Angelique ons meevoelen wat zij doormaakte, ook later in haar leven, en hoe zij hiermee leerde omgaan. Ze zocht hulp en blijft zoeken naar positiviteit, zelfs op de donkerste dagen. Dit boek kan andere slachtoffers herkenning en hoop bieden en hen helpen het zwijgen te verbreken".

"In een keer uitgelezen, een prachtig boek recht uit het hart geschreven, kwetsbaar maar zo sterk. Een emotionele achtbaan die me tot tranen heeft geroerd en die ik iedereen aanraad om te lezen. Lees de angst, de strijd, het verdiet, de onzekerheid maar ook de weg naar het geluk, soms zo klein maar wel degelijk aanwezig".
 

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact