Nieuws

Terug

Persoonlijke gezondheidsomgeving

– 30 januari 2019
  • medmij

Een persoonlijke gezondheidsomgeving met al jouw medische gegevens, in Australië hebben patiënten het al. Ook in Nederland moet iedereen dat kunnen krijgen, vindt Patiëntenfederatie Nederland.

In 2020 is het zo ver: dan kan ook in Nederland iedereen een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) hebben. Samen met andere partijen in de zorg werkt Patiëntenfederatie Nederland hier hard aan via het programma MedMij.
Hier vast wat korte tips:

1. Vraag jouw medische gegevens op.
Uw dossier, onderzoeksuitslagen en röntgenfoto’s. Dit zijn de eerste bouwstenen voor uw persoonlijke gezondheidsomgeving. Je hebt altijd recht op inzage in jouw medische gegevens en op (digitale) kopieën ervan.

2. Kies belangrijke gegevens
Neem jouw medische dossiers door en kijk welke gegevens actueel zijn.

3. Bewaar jouw persoonlijke gezondheidsomgeving digitaal
Je kunt jouw gezondheidsgegevens uitprinten en in een map verzamelen. Maar er zijn ook verschillende digitale mogelijkheden.

4. Deel informatie met jouw naasten
Bij een ernstige ziekte of een onverwachte situatie heb je vaak niet meer zelf de touwtjes in handen. Daarom is het verstandig om belangrijke informatie uit jouw persoonlijke gezondheidsomgeving met je naasten te delen.

5. Gebruik jouw persoonlijke gezondheidsomgeving actief
Je profiteert pas echt van een persoonlijke gezondheidsomgeving als je hem actief gebruikt. Zo kun je bijhouden hoe je jouw medicijnen gebruikt en wat het resultaat is. Veel chronische patiënten houden ook pijnscores bij.

6. Gebruik jouw gegevens voor een gezonde leefstijl
In een persoonlijke gezondheidsomgeving kun je bijhouden wat je eet, hoeveel je beweegt en hoe jij je voelt. Je kunt er ook apps (programma’s voor de smartphone) aan koppelen die je bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken of om meer te bewegen.

 

Nog veel meer informatie en de uitgebreide versie van deze tips vind je op https://www.patientenfederatie.nl/themas/persoonlijke-gezondheidsomgeving/tips

 

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact