Nieuws

Terug

Resultaten enquête Reumafonds naar ervaren onbegrip

– 18 november 2017
  • -

Een tijdje terug vroeg het Reumafonds in haar nieuwsbrief of mensen met reuma onbegrip ervaren in hun omgeving.

Mensen reageerden massaal en deelden hun ervaringen. In onderstaande grafiek vat het Reumafonds de resultaten mooi samen:

 

30% van de mensen die de vraag beantwoordden, ervaart geen onbegrip vanuit de omgeving (bijvoorbeeld familie, vrienden, op werk of school).

"Door het zelf bespreekbaar te maken in m'n omgeving is er juist begrip!", zo luidde de toelichting van een nieuwsbrieflezer. Een ander merkte op dat hij of zij wel onbegrip van artsen ervaart.

 29% van de mensen die de vraag beantwoordden, ervaart dat onbegrip een negatief effect heeft op hun leven met reuma.

"Omdat ik onbegrip ervaar, doe ik meer dan ik eigenlijk kan, wat resulteert in overbelasting!", zegt een nieuwsbrieflezer in de toelichting. Anderen geven aan dat ze doen alsof er niks aan de hand is, om teleurstellingen te voorkomen.

 32% van de mensen die de vraag beantwoordden, ervaart onbegrip, maar heeft een manier gevonden om ermee om te gaan.

"Beter weten wat ik kan en dat duidelijk uitleggen", is een van de manieren om er mee om te gaan volgens een nieuwsbrieflezer. Anderen geven aan dat het ze zich bij het onbegrip hebben neergelegd en er niet meer op reageren.

 9% van de mensen gaf een eigen antwoord.

Diverse reacties gingen over manieren om er mee om te gaan (zie ook hierboven). Uit andere toelichtingen blijkt dat mensen wel horen dat er begrip is, maar dat het in de praktijk toch tegen kan vallen, bijvoorbeeld op het werk.

Bron: Reumafonds

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact