Nieuws

Terug

Revalidatiekliniek daagt Zilveren Kruis om ’blokkade’

– 31 mei 2019
  • Revalidatiekliniek daagt Zilveren Kruis om ’blokkade’

Een grote groep revalidatieklinieken stapt naar de rechter om soepelere vergoeding van zorgverzekeraar Zilveren Kuis te eisen. Ook sturen zorgaanbieders en patiënten een brandbrief naar zorgminister Hugo de Jonge.

Revalidatiekliniek OCA stuurt vandaag een dagvaarding naar Zilveren Kruis. Volgens de organisatie die sinds 2019 geen contract meer heeft met de zorgverzekeraar, houdt Zilveren Kruis stelselmatig patiënten tegen om bij hen een behandeling te volgen. Voor de patiënten, maar ook omdat OCA de omzet ziet dalen nu er minder behandelingen van zo’n 7.000 euro plaatsvinden door de vermeende obstructie van Zilveren Kruis, stapt OCA naar de rechter.

Tegelijkertijd sturen patiënten met chronische pijn (verenigd in het Samenwerkingsverband pijnpatiënten) en de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (namens revalidatieklinieken zonder contracten) een brandbrief naar de minister. Ze willen dat hij ingrijpt. Volgens de twee belangenclubs wijst zorgverzekeraar Zilveren Kruis in tegenstelling tot andere verzekeraars behandelaanvragen in zelfstandige klinieken heel vaak af. Zeker als ze geen contractrelatie hebben.

Geen machtiging

Dat de zaak nu aan het rollen komt is omdat OCA en andere zorgverleners sinds dit jaar een machtigingsvereiste vragen bij Zilveren Kruis voordat een behandeling start. Volgens de partijen krijgen ze die machtiging vaak niet. De partijen zijn niet tegen dat ze een machtiging moeten vragen, maar wel dat Zilveren Kruis die zo snel niet verleent.

’Bij andere verzekeraars wel’

Volgens de patiënten is de afwijzing heel vervelend omdat er voldoende bewijs zou zijn dat de specialistische revalidatie helpt bij chronische pijn. „Wrang is dat patiënten met dezelfde klachten bij alle andere zorgverzekeraars wel gewoon hun behandeling vergoed krijgen als de behandelend arts dat adviseert”, voegt Ilona Thomassen van het Samenwerkingsverband toe.

Ongecontracteerd

„Ondanks verwijzingen van gespecialiseerde medici zoals de revalidatiearts, zet Zilveren Kruis een streep door vrijwel alle aangevraagde behandelaanvragen van de zelfstandige klinieken”, stelt Ger Jager, voorzitter van SHVA. Volgens Jager weigert Zilveren Kruis alleen behandelingen bij klinieken die niet gecontracteerd zijn en kan het zijn dat dezelfde revalidatie-arts die deels in het ziekenhuis en deels in een zelfstandige kliniek werkt, in het ziekenhuis de patiënt wel kan behandelen, maar in de kliniek niet. Volgens de patiëntenclub en de SHVA gaan patiënten naar klinieken omdat de wachttijden voor patiënten gauw oplopen tot maanden.

’Absoluut niet’

Zilveren Kruis herkent zich absoluut niet in de aantijgingen. Volgens een woordvoerder wijst de zorgverzekeraar ’absoluut niet stelselmatig patiënten af’. Zilveren Kruis wijst op landelijke afspraken waaraan die machtigingen ten grondslag liggen. Wat betreft het niet verlenen van de machtiging zegt Zilveren Kruis dat ze eerst altijd kijkt naar of er in de eerste lijn (dit is vaak kleinschaligere zorg. Bij andere zorg zitten huisarts en fysio in de eerste lijn en ziekenhuizen en klinieken in de tweede) behandeld kan worden, omdat die poging ook landelijk afgesproken is. Dan kunnen patiënten goedkoper en sneller terecht.

Voldoet kliniek?

Verder stelt Zilveren Kruis dat ze sinds 2018 nog beter kijkt of revalidatie van chronische pijn nog past bij de ’Stand van Wetenschap en Praktijk’, dus of dit bewezen effectieve behandelingen zijn en ze daarom ook vergoed moeten worden. Volgens Zilveren Kruis voldoet bij chronische pijn revalidatie in de tweede lijn vaak niet aan de SWP. ’Tenzij gemotiveerd wordt waarom wél.’ OCA en de twee belangengroepen vinden juist dat de zorgverzekeraar beter zou moeten motiveren waarom de behandeling af te wijzen.

Controle vooraf of achteraf

De zorgverzekeraar bevestigt overigens dat er een verschil zit tussen de beoordeling van ongecontracteerde zorgaanbieders en gecontracteerde partijen. „Bij ongecontracteerd controleren we vooraf via de machtiging of er wel verzekerde zorg geleverd gaat worden. Bij gecontracteerd controleren we achteraf via materiële controles of er verzekerde zorg is geleverd.”

Bron: telegraaf.nl

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact