Nieuws

Terug

Stand van zaken burgerinitiatief ‘Erken Fibromyalgie’

– 22 juli 2020

In mei 2019 werd fibromyalgie door alle landen die lid zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de 11e versie van de International Classification for Diseases aan (ICD11) geclassificeerd onder MG 30 – dat staat voor chronische pijn. Omdat Nederland onderdeel uitmaakt van de WHO heeft ook Nederland fibromyalgie hiermee erkend als chronische pijnaandoening. Het Nederlandse gezondheidssysteem moet uiterlijk in januari 2022 aangepast zijn aan ICD 11. Als dat het geval is, dan kunnen fibromyalgiepatiënten aanspraak maken op alle therapieën die beschikbaar zijn voor mensen met chronische pijn. Artsen hebben dan een code beschikbaar die aangeeft dat een behandeling gerechtvaardigd is.

Ondanks deze internationale erkenning ervaart en hoort Natalie Penterman-Kramer van veel mensen met fibromyalgie in Nederland dat zij zich in de praktijk niet begrepen voelen. Ze krijgen te maken met onbegrip omdat de aandoening niet zichtbaar is voor de omgeving fibromyalgie niet aangetoond kan worden met bijvoorbeeld een bloedtest. Daarom begon zij in 2015 om 40.000 handtekeningen te verzamelen om het onderwerp te kunnen aankaarten in de Tweede Kamer.

Goed nieuws: de handtekeningen zijn binnen! Natalie is nu volgens de procedure bezig met een verslag voor de Tweede Kamerleden. Zodra dat klaar is, neemt zij contact op met Den Haag. De F.E.S. blijft in contact met Nathalie. Wordt vervolgd. Zie ook www.erken-fibromyalgie.nl en https://www.facebook.com/erkenfibromyalgie/

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact