Nieuws

Terug

Uitkomsten Groot Nationaal Onderzoek naar pijn bekend

– 30 november 2017

De resultaten van het onderzoek worden op 30 november 2017 gepresenteerd in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu op NPO2.

Uitkomsten Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

Anesthesioloog–pijnspecialist Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc startten in mei van dit jaar het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op de website pijnonderzoek.nl konden mensen vragenlijsten invullen over hun pijnervaringen. We schreven er eerder over op fesinfo.nl. Er deden 9.000 mensen aan mee. Bijna de helft van de deelnemende vrouwen heeft matige tot ernstige pijn die in driekwart van de gevallen langer dan zes maanden aanhoudt. Rugpijn komt verreweg het meeste voor.
De belangrijkste vraag van de onderzoekers was: is er verschil in pijngevoeligheid tussen mannen en vrouwen? Dat blijkt er inderdaad te zijn. Monique Steegers: “Vrouwen blijken gevoeliger voor pijn dan mannen. En mensen blijken pijngevoeliger naarmate ze meer pijn ervaren.”  

Nieuwe inzichten voor behandeling

Het onderzoek moet meer inzicht geven in mogelijkheden om pijn ook zonder medicijnen te bestrijden. Zo bekeken de deelnemers tijdens het onderzoek een vrolijk, pijnlijk, neutraal, of geen filmpje. Vooral vrouwen worden na het kijken naar een pijnlijke film, zoals sporters die een been breken, ongevoeliger voor pijn. Het effect was sterker bij deelnemers die meer pijn hadden. Monique Steegers: “Dit resultaat hadden wij niet verwacht. Of dit ook praktische toepassingen kan hebben weet ik niet, maar het kan wel consequenties hebben voor de benadering van vrouwen met pijn.” Ook sporten vermindert de pijngevoeligheid bij mensen die pijn ervaren. Ook hier is het effect sterker bij vrouwen. Voor mensen die geen pijn hebben, heeft sporten geen invloed op de pijngevoeligheid. Monique Steegers: “Dit is ook een opvallend resultaat, maar wel conform met alle adviezen om meer te gaan bewegen om minder pijn te krijgen.”
  
Meer weten?

Het Groot Nationaal Onderzoek is een samenwerking tussen het Radboudumc, NWO en wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. De resultaten van het onderzoek werden op 30 november gepresenteerd in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu op NPO2.

 

Bron en meer informatie: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/vrouwen-minder-pijngevoelig-door-kijken-naar-pijnlijke-film

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact