Nieuws

Terug

Vis eten tegen somberheid?

– 10 november 2017
  • tweemaal per week vis eten helpt tegen somberheid

Het LUMC heeft deze week een blog gepubliceerd waarin wordt gesteld dat tweemaal per week vis eten helpt tegen somberheid. Dat is volgens het LUMC recent bekendgemaakt op een studiedag voor psychiaters.

Hoe zit dat? Irene van Vliet (chef de (poli)kliniek Psychiatrie bij het LUMC) in haar blog: ‘In vis zitten gezonde onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren. Dit zijn bouwstoffen voor de hersenen en ze zijn met name goed voor de membraan, het omhulsel van de hersencellen. Als zo'n membraan beter is opgebouwd, dan is deze soepeler en functioneert die hersencel beter. Dat is niet alleen van belang voor een goede stemming, maar ook voor allerlei andere hersenfuncties. En trouwens ook voor hart en bloedvaten.’
Uit onderzoek bleek dat mensen die tweemaal per week vis aten minder somberheidsklachten hadden dan mensen in de groep die geen of weinig vis at. Ook behandeling met capsules vol omega-3 vetzuren verbeterde de stemming bij mensen met milde depressieve klachten. Behandeling met een placebo gaf geen verbetering. Een combinatie van bewegen en gezonde voeding had volgens het onderzoek een iets sterker positief effect, waarschijnlijk omdat beweging de opname van de gezonde vetzuren bevordert. Bij ernstigere depressies werkten de omega-3-vetzuren vooral aanvullend op een antidepressiemedicijn. Wat betekent die correlatie tussen vaker vis eten en minder somberheid? Daarover zijn nog veel onduidelijkheden.
Overweeg je het gebruik van omega-3 -vetzuren, overleg dat dan altijd eerst met je arts.
Het volledige blog lees je hier.

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact