Nieuws

Terug

'We kunnen niet zonder piekeren’

– 04 juli 2020

Bijna iedereen piekert weleens. Het is menselijk en bovendien nuttig om zo nu en dan te doen, stelt psycholoog Bart Verkuil.

“Piekeren is een strategie om met toekomstige problemen om te gaan, maar het kan uit de hand lopen.”

Ongeveer twee procent van de Europese bevolking kampt met een piekerstoornis. Zij hebben zo veel last van hun gepieker dat het hun dagelijks leven beperkt. Toen zijn boek ‘De gelukkige piekeraar’ onlangs uitkwam kreeg Bart Verkuil het toch wel een beetje benauwd. Wat zouden zijn collega’s ervan vinden? Wat als hij uitgenodigd zou worden voor de televisie? “Dat leek me echt verschrikkelijk”, zegt de psycholoog die aan de Universiteit Leiden onderzoek doet naar chronisch piekeren. Hij mag dan bekendstaan als piekerexpert, maar blijft desondanks zelf dus ook tobben. Gelukkig maar. Er is namelijk niks mis met een goeie piekerbui. We kunnen zelfs niet zonder alledaags gepieker, stelt hij in zijn boek. Maar je moet er wel de rem op kunnen zetten en dat is nou precies wat chronische piekeraars niet lukt. Verkuil ziet het probleem terug in zijn onderzoek en ook in zijn spreekkamer als behandelend psycholoog.
Lees het hele interview met Bart Verkuil door Mariska van Sprundel op https://www.nemokennislink.nl/publicaties/we-kunnen-niet-zonder-piekeren/


Bron: www.nemokennislink.nl

 

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact