Nieuws

Terug

WereldReumaDag 2017

– 11 oktober 2017
  • .

Reumafonds roept Nederland op om begrip te kweken voor reuma.

Als aftrap van WereldReumaDag 2017 op 12 oktober 2017 plantten ambassadeur van het Reumafonds, Anita Witzier, en 100 reumapatiënten een nieuwe tulp op een speciaal bollenveld in Noordbeemster (Noord-Holland). Met de campagne 'Kweek begrip, plant een bol' roept het Reumafonds heel Nederland op om begrip te kweken voor mensen met reuma.

Helft van mensen met reuma ervaart onbegrip

Reuma, waaronder ook fibromyalgie valt, betekent moeite met bewegen, extreme vermoeidheid en ondraaglijke pijn. Omdat je dat niet altijd kunt zien, én omdat de klachten van dag tot dag verschillen, ervaren 50 procent van de reumapatiënten onbegrip, blijkt uit recent onderzoek van het Reumafonds.

Begrip helpt bij omgaan met klachten

Rinie Geenen, hoogleraar psychologie bij de Universiteit Utrecht: "Het is wetenschappelijk bewezen dat onbegrip klachten verergert. Het gevoel van afwijzing en ontkenning zorgt niet alleen voor mentale klachten, maar zorgt er zelfs voor dat mensen met reuma meer fysieke pijn ervaren." Het omgekeerde geldt ook. Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds: "Hoe erg begrip helpt bij het omgaan met je ziekte wordt onderschat. Het is hoog tijd dat we onbegrip een halt toe roepen en met zijn allen meer begrip gaan kweken voor mensen met reuma. 2 miljoen mensen leven dagelijks met reuma. Zij verdienen begrip om hun pijn te verzachten."

Meer informatie op www.reumafonds.nl  

Vragen?

Fibromyalgielijn:
035 - 621 22 23
Overige vragen? Bel:
035 - 622 06 12
Contact of volg FES:

Contact