Therapieën bij fibromyalgie

Genezing van fibromyalgie is niet mogelijk. Dit komt omdat de oorzaak van de aandoening onbekend is. Gelukkig zijn er wel behandelvormen die kunnen zorgen voor beter omgaan met de klachten.

Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dat betekent dat iedereen een andere samenstelling heeft van de (combinatie van) behandelingen. Vaak is uitproberen de enige manier om vast te stellen of een behandeling effect heeft. Het accent ligt altijd op evenwicht vinden tussen rust en in beweging blijven. Een andere constante pijler is ontspanning van lichaam en geest.

Als de diagnose is gesteld, kan de huisarts meestal begeleiden bij de verdere behandeling. Eigen inbreng en een actieve opstelling zijn echter minstens zo belangrijk bij het omgaan met fibromyalgie.

Reumaconsulent

De reumaconsulent is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in reumatologie. Hij of zij is aangesloten bij de polikliniek reumatologie of bij de thuiszorg. Bij de reumaconsulent kun je terecht voor informatie, instructie en individuele begeleiding bij het leren omgaan met fibromyalgie.

Ismakogie

Ismakogie is een westerse houding- en bewegingsleer die heel goed past bij de klachten van fibromyalgie. Deze bewegingsleer richt zich op alle spieren, je werkhouding en alledaagse bezigheden. Daarmee onderscheidt het zich van andere beweegprogramma’s. Uit ervaringen van mensen met fibromyalgie blijkt dat pijn vermindert en bewegen weer energie en plezier geeft. Je kunt Ismakogie overal toepassen, omdat je geen apparatuur of speciale kleding nodig hebt. Je kunt de oefeningen zittend, staand en liggend doen (in bed) voor een fijn begin van de dag. 

Ergotherapie

Spierkracht kan door fibromyalgie achteruitgaan. Een ergotherapeut kan adviseren hoe je allerlei dagelijkse levensverrichtingen eenvoudiger kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden doen, persoonlijke verzorging en eten koken. Doorverwijzen naar een ergotherapeut gebeurt door de huisarts of reumaconsulent. Ook kun je via een thuiszorginstelling in contact komen met een ergotherapeut. In sommige gevallen zijn hulpmiddelen nodig. Hierover kan de ergotherapeut of thuiszorginstelling ook adviseren.

Psychotherapie

Bij fibromyalgie liggen de psychische klachten vooral op het gebied van angst en depressies. Psychotherapie kan mensen helpen een manier te vinden om onverwerkte problemen te onderkennen en te verwerken. Bovendien kan het een handreiking bieden bij het zoeken naar een manier om te leven met functiebeperkingen.

Psychische hulp

Lichaam en geest vormen een eenheid. Als iemand zich moe voelt en pijn heeft, werkt dat door op hoe hij in zijn vel zit. Ook het omgekeerde geldt: hoe iemand zich geestelijk voelt, beïnvloedt zijn lichamelijke klachten. Heb je bijvoorbeeld slecht geslapen, dan kun je de pijn en vermoeidheid minder goed hebben.

Mensen met fibromyalgie hebben soms last van psychische problemen. Zij voelen zich depressief en hebben een lage zelfwaardering. Ook komt het voor dat zij zich schuldig voelen tegenover hun partner, kinderen of werkgever, omdat ze lichamelijk niet meer alles kunnen. Professionele hulp kan nodig zijn om zelfacceptatie en een positief zelfbeeld op te bouwen. Denk hierbij aan psychologen en  maatschappelijk werk bijvoorbeeld.

Kuren

Kuren doet weer langzaam zijn intrede in de behandeling van onder andere fibromyalgie. Het is geen zelfstandige therapie, maar een verzameling van diverse leefstijladviezen. Een kuur bestaat uit verschillende onderdelen:

- Baden: modder, zwavel, zout, kruiden
- Fysiotherapie
- Hydrotherapie
- Massages
- Manuele therapie
- Ontspanning

Een kuur vindt plaats in een kuuroord in binnen- of buitenland en kan enkele dagen tot weken duren. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden kuurreizen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan pijn en stijfheid verminderen. Vooral de meer actieve vormen van fysiotherapie verbeteren de houding of conditie. Beweging masseert spieren en bindweefsel als het ware. Dat leidt tot een betere doorbloeding, waardoor ontspanning en (tijdelijke) vermindering van pijn kan optreden.

Ook wordt bij fibromyalgie gebruik gemaakt van massage, infrarood licht, ultrageluid, stroom, warmtepakkingen en oefentherapie in het water en op het droge. De oefentherapie kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.

Mensendieck- en Cesartherapie

De oefentherapie Cesar-Mensendieck is meer dan 75 jaar oud. De therapeuten hebben ervaring in het behandelen van: 

- Hoofdpijn en spanningsklachten
- Rug- en bekkenklachten
- Arm-, nek- en schouderklachten
- Ademhalingsklachten
- Arbeidsrelevante klachten
- Heup-, knie- en voetklachten
- Motorische klachten
- Incontinentieklachten
- Chronische aandoeningen

De oefentherapeut stippelt een behandeling uit bij klachten, die past bij de dagelijkse activiteiten. De therapeut analyseert het bewegingspatroon en geeft oefeningen en adviezen voor een optimale belasting van spieren en gewrichten. Daarmee verbetert de houding. Een huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts kan doorverwijzen, maar dit is niet per se nodig. Kijk voor meer informatie of een oefentherapeut bij u in de buurt op de website van de Vereniging voor Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM).

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een verzamelnaam voor verschillende therapievormen met water. Zoals warme baden, wisseldouches en voet- en handbaden. Bij fibromyalgie wordt bewegen in warm water veel toegepast. Het grote voordeel is dat het lichaam minder zwaar aanvoelt in het water door de opwaartse druk. Bewegingen kosten dus minder spierkracht. Onder begeleiding van een fysiotherapeut of andere deskundige worden bewegingsoefeningen gedaan in water van minimaal 32 graden Celsius.

Aangepaste fitness

Veel sportscholen bieden aangepaste fitnessvormen aan bij pijnklachten. Voorbeelden zijn cardiofitness, medische fitness of low fitness. Met een fysiotherapeut stel je een oefenprogramma samen op apparaten gecombineerd met rek- en strekoefeningen. Voor veel mensen met fibromyalgie leidt dit tot verbetering van bewegingsmogelijkheden en conditie, en soms ook tot pijnvermindering.

Voeding

Er is nog weinig bekend over het effect van voeding op reumatische klachten. Bepaald eten lijkt sommige mensen met fibromyalgie te helpen, ander voedsel lijkt de klachten juist te verergeren. Gezond eten is in ieder geval belangrijk.

Wat is gezond? - Gezond leven bestaat uit meer dan alleen gezonde voeding, er zijn een aantal tips waar je op kan letten:
• gebruik geen of weinig alcohol
• rook niet of vraag hulp als je erme e wilt stoppen
• drink voldoende, zoals (mineraal)water, koffie en thee
• eet gevarieerd
• neem elke dag 250 gram groente en 2 porties (200 gram) fruit
• zorg dat je voldoende calcium binnenkrijgt
• houd in de gaten of je een gezond gewicht hebt
• beweeg voldoende


Diëten - Sommige diëten zouden iets tegen jouw klachten kunnen doen. Maar van geen enkel dieet is wetenschappelijk bewezen dat het tegen fibromyalgie helpt. Overleg met jouw (huis)arts als je toch een bepaald dieet wilt proberen. En let erop dat je geen belangrijke voedingsmiddelen weglaat.

Voedingssupplementen - Voedingssupplementen zijn pillen of drankjes die je kunt gebruiken als aanvulling op jouw voeding. Er zijn veel verschillende soorten voedingssupplementen te koop bij de drogist en apotheek. Die kan je zonder recept aanschaffen. Sommige mensen ervaren positieve effecten van het gebruik van bepaalde kruiden, vitaminen en mineralen. Overleg altijd met jouw huisarts voor je hiermee begint. Voedingssupplementen zijn alle pillen, capsules, tabletten of drankjes die een of meer vitamines, mineralen, enzymen of kruiden bevatten. Bekend zijn verschillende multivitaminepreparaten, maar er zijn ook preparaten die maar 1 vitamine bevatten, of 1 mineraal.

                                                                              

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.


U kunt in contact komen met lotgenoten voor het uitwisselen van ervaringen met therapieën. Voor informatie bij u in de omgeving kunt u kijken op de pagina Activiteiten per provincie.

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging