Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info
 
 

Oefeningen voor een goede buikademhaling.

Oefeningen voor een goede buikademhaling

 

 

 

1. Buikademhaling in zit

Leg een ruim kussen op je buik (of een handtas of een kat). Als je daar je beide armen losjes overheen legt, krijg je iets meer druk op je buik zonder dat je hoeft te duwen. Door die druk op de buik kun je het middenrif veel beter voelen. Dat is de spier die ervoor zorgt dat je naar de buik ademt. Doe vooral geen moeite, voel makkelijk waar je naartoe moet. Dit kun je bijna overal en op ieder moment van de dag doen. 

bij-fes-mag-205-tips-ademhaling-michel-kanters1

 

 

 

 

2. Buikademhaling in ruglig

Ga ontspannen (onderuitgezakt) liggen, dat ademt een stuk makkelijker. Buig je knieën en zorg voor een beetje steun onder je hoofd én schouders, zodat je licht schuin omhoog ligt. Op deze manier staat de ribbenkast in de makkelijkste positie om het middenrif goed te laten werken en een goede buikademhaling te krijgen. Ga wat ruimer en langzamer ademen. Probeer de oefening steeds wat langer vol te houden of vaker op een dag te doen. Je kunt deze oefening makkelijk zwaarder maken, als je wilt, door gewichten op je buik te leggen. Dat versterkt je middenrif. Met een sterker middenrif kun je ook je de ademhaling beter volhouden als je een andere activiteit uitvoert zoals wandelen of fietsen. Inspannen wordt dn steeds een stukje makkelijker. Let wel: bouw op met 500 g per stapje en weet dat het langer duurt dan je wil. Neem een paar weken om op te bouwen.

 

bij-fes-mag-205-tips-ademhaling-michel-kanters2

 

 

3. Buikademhaling in buiklig

Het lichaamsgewicht doet hier al wat werk waardoor het net iets zwaarder aanvoelt dan de oefening in ruglig. Deze oefening is meestal beter uitvoerbaar als je een (liefst ruim) kussen onder je buik legt. Je kunt hem simpel zwaarder maken door tegelijkertijd te proberen een arm of een been op te tillen en tóch door te blijven ademen naar je buik. 

 

bij-fes-mag-205-tips-ademhaling-michel-kanters3

 

 

 

 Oefeningen zijn via fysiotherapeut en manueel therapeut -volgens Maitland concept - Michel Kanters 
 Ter aanvulling op het artikel 'Is er een verband tussen fibromyalgie en overgewicht?' uit FESmagazine 205 

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.