Mannen met fibromyalgie

Ook mannen kunnen fibromyalgie krijgen. Hoewel fibromyalgie meestal in verband wordt gebracht met vrouwen, zijn er ook mannen die problemen hebben met deze aandoening. Ongeveer 90% van de mensen die fibromyalgie hebben is vrouw. Fibromyalgie wordt dan ook wel eens een ‘vrouwenziekte’ genoemd. Aangezien er steeds meer mannen zich aanmelden bij de F.E.S., lijkt het erop dat mannen met fibromyalgie ‘uit de kast komen’. En dat is prima! 

Het lijkt erop dat mannen anders op fibromyalgie reageren dan vrouwen of gaan er anders mee omgaan. Hoe zou dat komen?

In het boek ‘Huilen mannen sneller dan vrouwen? – en nog 149 psychologische onderzoeken om de andere sekse beter te begrijpen’ van Rhijja Jansen, uitgegeven door Spectrum, geeft enig inzicht in het verschil van beleving van fibromyalgie tussen mannen en vrouwen. Anders dan vaak wordt verondersteld, is uit onderzoek gebleken dat mannen beter tegen pijn kunnen dan vrouwen. Dat komt onder andere omdat mannen minder zenuwuiteinden in hun lichaam hebben: 17 per vierkante centimeter. Bij vrouwen ligt dit aantal op 34. Verder komt er bij pijn endorfine in ons lichaam vrij, wat als een natuurlijke morfine werkt. Hierdoor gaat het gevoel van pijn weg, of wordt verlaagd. Uit onderzoek blijkt dat er bij mannen meer endorfine vrijkomt in de hersenen dan bij vrouwen waardoor ze de pijn minder voelen. Verder zouden vrouwen eerder gedeprimeerd raken bij problemen zoals fibromyalgie. Waarschijnlijk komt dat omdat vrouwen sneller slechte herinneringen ophalen. Een team onderzoekers heeft namelijk ontdekt dat vrouwen zich beter dan mannen gebeurtenissen kunnen herinneren die een bron van negatieve emotie waren. De laatste jaren betwijfelen psychologen en psychiaters echter of vrouwen wel echt vaker depressief zijn dan mannen. Mannen zijn namelijk geneigd om de symptomen van een depressie anders te uiten dan vrouwen. Hierdoor herkennen mannen een depressie minder snel en zoeken ze vervolgens geen hulp. Daar ligt een volgend verschil.

De meeste mannen krijgen nog steeds van huis uit mee dat ze stoer en flink moeten zijn en niet moeten klagen en zeuren. Toch zien we dat steeds meer mannen bij de reumatoloog komen met pijn- en vermoeidheidsklachten. Verder lijkt het erop dat de klassieke tenderpoints (gevoelige drukpijnpunten) bij mannen minder sterk aanwezig zijn dan bij vrouwen.

Het stereotype beeld dat fibromyalgie een ‘vrouwenaandoening’ is, wordt versterkt doordat bij de uitleg van tenderpoints meestal een afbeelding van een vrouw wordt gebruikt.

Hoewel tijden veranderen zijn nog steeds de meeste mannen hoofdkostwinner van een gezin. Als hoofdkostwinner van een gezin heb je een hele verantwoordelijkheid. Als je dan ook nog te maken krijgt met fibromyalgie, kom je heel wat problemen tegen. Loop je door de pijn en vermoeidheid tegen je grenzen aan, hoe ga je daar dan mee om? Hoe vertel je het op je werk? Als je dan ook nog een zwaar fysiek beroep hebt, stapelen de moeilijkheden zich op; moet je je dan gaan omscholen? Op al die vragen is geen eenduidig antwoord te geven. Maar doe er iets aan!

Als je:

- (Jaren)lang pijn hebt die anders is dan de normale (spier)pijnen die iedereen heeft
- ’s Morgens enorm stijf bent bij het opstaan en moeilijk ‘op gang komt’
- Vaak geen energie meer hebt om iets te doen of regelmatig erg vermoeid bent

Ga dan naar de huisarts en vraag om een verwijzing voor een reumatoloog. Omdat fibromyalgie (nog) geen erkende aandoening is in Nederland, zul je (soms ook bij artsen) stuiten op onbegrip, maar geef de moed niet op!

Lid worden van de F.E.S. kan je helpen meer inzicht te krijgen in de vervelende aandoening die we hebben. Er zijn tal van therapieën die verlichting kunnen geven. Op de website van de F.E.S. staat enorm veel informatie. Op het forum en de chat kunnen lotgenoten terecht met vragen en ervaringen. Ook mannen!

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging