Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info
 
 

De oorzaak van fibromyalgie

 

De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Vele onderzoeken verder weten we dat de aandoening niet verklaarbaar is door afwijkingen in het spierweefsel. Ook is het geen ontstekingsziekte en is het waarschijnlijk niet erfelijk.

 

De oorzaak van fibromyalgie

 

De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Vele onderzoeken verder weten we dat de aandoening niet verklaarbaar is door afwijkingen in het spierweefsel. Ook is het geen ontstekingsziekte en is het waarschijnlijk niet erfelijk.

 

Er zijn diverse theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren.

 

 Spierspanning en spierweefsel

Lang is gedacht dat fibromyalgie te maken heeft met spierspanning. Onderzoek richtte zich daarom aanvankelijk op spierweefsel. Dit leverde wel afwijkingen op, maar die zijn ook gevonden bij mensen zonder fibromyalgie. De afwijkingen komen voor als een spier een tijdlang aangespannen is geweest en de bloedtoevoer niet optimaal was, om wat voor reden dan ook. 

 

 Spierspanning en hersenen

Spieren regelen hun spanning niet zelf. Dat doen de hersenen. De oorzaak van fibromyalgie wordt nu in die richting gezocht. De hersenen regelen allerlei lichamelijke processen. Sommige sturen we met onze wil, bijvoorbeeld als we een arm of been bewegen. Processen die van levensbelang zijn voor ons voortbestaan onttrekken zich aan onze wil. Denk aan je hartslag, de ademhaling, de doorbloeding van de huid en spierspanning. Niemand kan op commando blozen of pijn voelen. De hersenen regelen dit automatisch. Dit gebeurt in nauwe wisselwerking met hormonale klieren en het afweersysteem. Is er iets mis met de afstemming tussen deze systemen, dan kunnen allerlei klachten ontstaan.

 

 Pijnprikkels

Selectie van pijnprikkels

Bij mensen met fibromyalgie verandert soms de wisselwerking tussen hersenen en hormonale klieren. Het is nog onbekend waardoor dit ontstaat en hoe het is te beïnvloeden. Ook weten we niet of deze veranderingen een gevolg of de oorzaak zijn van de aandoening.

Als mens beschikken we over een mechanisme waarmee we alle prikkels uit de buitenwereld selecteren. Dat is nodig, omdat we niet alle informatie kunnen verwerken die op ons afkomt. Dat selectiemechanisme kan verstoord raken. Bij mensen met fibromyalgie vindt die selectie mogelijk minder plaats. Sommige onderzoekers zoeken de oorzaak van fibromyalgie in die richting.

Ook kan het lichaam bepaalde prikkels beleven als pijn terwijl deze normaal geen pijn opleveren. Er zijn echter nog geen harde onderzoeksresultaten bekend, die deze theorieën eenduidig steunen.   

 

Pijnprikkels verwerken

Ook zou het kunnen zijn dat de verwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt dan bij mensen zonder fibromyalgie.

De F.E.S. hecht veel waarde aan het bevorderen van medisch onderzoek. Het doel hiervan is om de kennis over (onder andere de oorzaak) van fibromyalgie te vergroten. Dit bevordert de kans op betere behandeling of misschien genezing van fibromyalgie. Bovendien proberen we op deze manier kwakzalverij en commerciële uitbuiting tegen te gaan.

Gepubliceerde onderzoeken plaatsen wij (veelal) in het magazine. Een database van deze artikelen is voor F.E.S.-leden inzichtelijk via de besloten ledenpagina.

 

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.