Fibromyalgie en erkenning

Alleen al in Europa lijden 14 miljoen mensen aan fibromyalgie. De aandoening is lange tijd niet officieel erkend. Het verdrag van Kopenhagen uit 1992 betekende een officiële erkenning. In 2007 is het aangepast door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en sinds 2010 gebruiken artsen wereldwijd dezelfde criteria om de diagnose te stellen. In mei 2019 is de aandoening opnieuw geclassificeerd onder MG 30 – dat staat voor chronische pijn.

Totstandkoming verklaring van Kopenhagen

In 1992 vond het tweede wereldcongres plaats over myofaciale pijn en fibromyalgie in Kopenhagen. Daar is een verklaring opgesteld waarbij fibromyalgie als aparte diagnose is vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie nam fibromyalgie in 2004 op in de International Statistical Classification of Diseases and related Health problems. (ICD-10). Fibromyalgie (en fibrositis) stonden vermeld in ICD-10 als M79-0 Reumatiek, niet nader beschreven: een van de vele zachte weefselstoornissen, die nergens anders zijn beschreven.

In 2007 is de verklaring aangepast en is de aandoening officieel geclassificeerd als ICD10. M-79-7. Toen is fibromyalgie gedefinieerd als: een pijnlijke toestand die de gewrichten niet aantast en zich voornamelijk op de spieren concentreert. Fibromyalgie wordt omschreven als de meest voorkomende oorzaak van chronische algemene skeletspierpijn.

In 2019 is de aandoening geclassificeerd als ICD 11 - MG 30 chronische pijn. 

 

Betekenis verklaring

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de symptomen dus serieus genoeg om fibromyalgieop haar lijst van erkende ziekten te zetten. Een classificering door WHO is de internationale standaard voor het vastleggen van diagnoses in ziekenhuizen. Dit betekent dat fibromyalgie een officiële classificatie heeft. Maar op de lijst van chronische aandoeningen die de Nederlandse overheid samenstelt, is het vergeefs zoeken. De F.E.S. gaat zich als belangenbehartiger voor fibromyalgiepatiënten in Nederland in samenspraak met anderen ervoor zorgen dat de aanpassing ICD 11 - MG 30 in alle geledingen van het Nederlands gezondheidssysteem wordt doorgevoerd. Het is belangrijk dat artsen hiervan op de hoogte zijn en de ziekte niet langer kunnen afwijzen. Bijvoorbeeld om een juiste behandeling of een uitkering te krijgen als patiënt of voor voorwaarden in polissen.

 

>> Lees op de website van F.E.S het bericht over de nieuwe classificatie over chronische pijn en de implementatie hiervan in Nederland. Op de site van de WHO is de classificatie uiteraard ook terug te vinden. 

 

 

 ‘Ik ben van mening dat dit een sterk document is’, zegt Bente Danneskjold-Samsoe, voorzitter van  het congres in Kopenhagen. ‘Vele patiënten zullen niet meer als hypochonders worden beschouwd.’
 

‘Deze mensen hebben met de verklaring van Kopenhagen nu een betere kans dat regeringen en verzekeringsmaatschappijen hun ziektebeeld en lichamelijke toestand aanvaarden als een reden tot invaliditeitsuitkering en vervroegd uittreden’, zegt Finn Kamper-Jorgensen van het Deense Instituut voor Klinische Epidemiologie

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging