Klachten bij fibromyalgie

Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dat betekent ook dat de klachten veel uiteenlopen. Sommige klachten beïnvloeden het leven sterk. De meest voorkomende bespreken we hieronder.

Pijn - 95%

Spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aan gewrichten aanhechten. Vrijwel alle mensen met fibromyalgie noemen deze klachten. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. Het begint meestal in de rug, nek of schouders. Geleidelijk kan de pijn zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De pijn komt vaker voor in de spierbundels van nek, rug en schouders, in het borstbeen, zijkant van de heupen en binnenzijde van de knie.

Chronische vermoeidheid - 88%

Chronische vermoeidheid is een klacht die bij vrijwel iedereen met fibromyalgie voorkomt.

‘Pijn heb je eigenlijk altijd, maar daaraan wen je ook. Lastiger vind ik de vermoeidheid. Die gaat meestal de hele dag met je mee, vanaf het moment dat je opstaat. Daartegen kun je je veel moeilijker wapenen. Ik moet me er echt toe zetten om toch dingen te blijven doen.’ - man met fibromyalgie.

Stijfheid - 81%

De meeste mensen met fibromyalgie hebben last van ochtendstijfheid in het hele lichaam. Stijfheid doet zich ook voor als iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan. Regelmatig bewegen is van groot belang.

Slaapproblemen - 61%

Mensen met fibromyalgie worden 's nachts vaak wakker van de pijn en slapen daardoor slechter. 
Ook hebben sommigen slaapproblemen, omdat zij 'de knop niet kunnen omzetten': zij kunnen geestelijk niet of moeilijk tot rust komen. Ze liggen te piekeren of hebben onrustige dromen over dingen die hen bezighouden.

Temperatuurgevoeligheid - 56%

Veel mensen ervaren dat de klachten verergeren bij temperatuurswisselingen. Vooral de vele temperatuurswisselingen zijn hier de boosdoener.

Concentratiestoornissen - 56%

Veel mensen hebben klachten als het gaat om concentratie, dingen onthouden, uit je woorden komen. In de loop van de dag verergeren deze problemen vaak, mede veroorzaakt door  vermoeidheid.

Darmklachten - 52%

Ruim de helft van de FES-leden heeft last van de darmen. Dit kan betekenen het ene moment diarree, het andere moment obstipatie gepaard gaande met krampen. Wisselingen gebeuren zonder aanwijsbare oorzaak.

Andere klachten

Fibromyalgie kent nog meer klachten, maar die komen voor bij minder dan de helft van de leden. Hieronder een opsomming:

- Gevoelloosheid / tintelingen - 43%
- Chronische hoofdpijn - 28%
- Depressieve gevoelens en angsten - 27% 

In het onderzoek dat de F.E.S. deed naar klachten bij fibromyalgie, zijn nog meer genoemd. Deze komen echter in zo’n laag percentage voor dat we niet meer spreken van klachten die specifiek bij fibromyalgie horen.

Bron: onderzoek F.E.S.

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging