Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info
 
 

Fibromyalgie en COVID-19

 

De wereld is in de ban van het Coronavirus (COVID-19). Bij F.E.S. ontvangen we regelmatig de vraag wat dit virus betekent voor fibromyalgiepatiënten. 

 

Fibromyalgie en COVID-19

 

De wereld is in de ban van het Coronavirus (COVID-19). Bij F.E.S. ontvangen we regelmatig de vraag wat dit virus betekent voor fibromyalgiepatiënten. 

 

 

Behoor je als fibromyalgiepatiënt tot de risicogroep?

 

Mensen met fibromyalgie hebben evenveel kans op besmetting met het virus als ieder ander. Fibromyalgie doet in principe niks met je afweer, je behoort niet tot een externe risicogroep. Je hebt dus geen verhoogde kans.

 

Met een auto-immuunziekte heb je wel een verhoogde kans en behoor je tot een risicogroep. Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte  is. Tot dusverre is het niet geclassificeerd als één, hoewel er aanwijzingen zijn dat sommige gevallen een auto-immuuncomponent kunnen hebben. Toch schrijven artsen geen immunosuppressiva voor voor fibromyalgie, en het is juist deze immunosuppressie die het verhoogde risico op COVID-19 veroorzaakt(*). Daarnaast zijn de onderzoeken die aantonen dat fibromyalgie een neuro-immuunaandoening is gericht op een overactief immuunsysteem en niet een onderactief immuunsysteem(*). Dat laatste maakt je kwetsbaar voor virussen.

 

Sommige fibromyalgiepatiënten hebben naast deze aandoening ook nog een andere ziekte/aandoening. Dan kun je wel behoren tot een verhoogde risicogroep. Dit is tevens het geval als je medicijnen gebruikt waardoor je immuunsysteem verzwakt is.

Op basis van wat deskundigen ons vertellen, komen we tot de volgende lijst:

 Ouderen

 Mensen met hart- en vaatziekten

 Mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is, zoals veel MS-patiënten

 Auto-immuunziekten zoals prikkelbare darm syndroom, lupus, het syndroom van Sjögren en reumatoïde artritis

 Diabetespatiënten

 Mensen met een hoge bloeddruk

 Longpatiënten

 Mensen met kanker lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties, omdat hun immuunsysteem vaak verzwakt is

Mocht je je toch zorgen maken, raadpleeg dan je huisarts. 

 

 Let op: De adviezen voor alle inwoners van Nederland worden doorlopend aangepast door het  RIVM. Volg de actuele adviezen rond de preventie van het coronavirus op de website van het RIVM en via het nieuws.

 

 

 

 Word ik als fibromyalgie-patiënt zieker door corona dan een gezond persoon?

Door de pijn en de klachten als gevolg van fibromyalgie kan je een slechtere conditie hebben. Dan is de mogelijkheid er -mocht je besmet zijn- dat je je er zieker door voelt dan een ander 'gezond' persoon.

Er zijn nog geen resultaten van onderzoeken die fibromyalgie-specifieke risico's en effecten van COVID-19 aantonen. Deze onderzoeken lopen wel. Zodra er betrouwbare resultaten zijn delen we dat op de website van F.E.S.

 

 Gebruik van NSAIDs/medicijnen door fibromyalgiepatiënten i.c.m. het coronavirus

Er zijn veel tegenstrijdige berichten te vinden over het gebruik van NSAIDs i.v.m. het coronavirus. Ten eerste raden we aan het mogelijk langdurig gebruik van NSAIDs (ontstekingsremmende pijnstillers) zoveel mogelijk te beperken omdat deze potentieel ernstige bijwerkingen kennen.

Er is geen reden om aan te nemen dat mensen als gevolg van het gebruik van een NSAID sneller geïnfecteerd worden met het coronavirus. Je kan deze dus gewoon blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.

Mocht je toch voorzichtiger aan willen doen, gebruik dan bij een infectie Paracetamol 3 x daags 1000 mg om symptomen als koorts en pijn te bestrijden. Veel mensen kunnen veilig tijdelijk Paracetamol 4 x daags 1000 mg gebruiken, maar overleg altijd met de huisarts over het gebruik van deze hogere dosering.

Wanneer een patiënt die al NSAIDs gebruikt, verschijnselen krijgt van COVID-19, moet deze altijd contact opnemen met de eigen arts - ook al zijn de klachten mild - en met de eigen arts het gebruik of (tijdelijk) staken van het NSAID bespreken. De klachten van een gewone verkoudheid en COVID-19 zijn niet altijd goed te onderscheiden, maar inmiddels zijn de medici  ‘door schade en schande’ ervaren geworden.

Wij volgen de adviezen van de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie). Hieronder lees je wat de NVR  speciaal adviseert: 

 Stop niet met je medicatie zonder overleg met je arts: Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie?  Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.

 Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je (misschien) een corona-infectie? Dan geldt het volgende:

Bij milde klachten: overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken.

 Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts): overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts.

 Let op: Voor prednisolon geldt een ander advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.

 

 

 Is vaccinatie veilig voor chronisch zieken?

Het vaccin is volgens experts veilig voor mensen die (chronische) onderliggende ziektes zoals obesitas of hart- en vaatziekten hebben. Zij lopen meer risico om ernstige corona te krijgen, en zij zijn door het vaccin prima beschermd.

Wie niet zijn meegenomen in studies tot nu toe zijn mensen die problemen hebben met hun afweersysteem. Dit zou theoretisch problemen kunnen geven omdat het afweersysteem door de vaccinatie nog extra in de war kan raken. Fibromyalgie valt echter niet onder de ziektes waarbij er problemen zijn met het afweersysteem.

 

 

 

 Bijwerkingen van vaccinatie bij fibromyalgiepatiënten

Sommige mensen met fibromyalgie zijn bang voor de bijwerkingen van een vaccin. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeksresultaten bekend van wat de bijwerkingen speciaal doen voor mensen met fibromyalgie. In de VS & Groot-Brittannië zijn er resultaten van een poll ingevuld door o.a. mensen met fibromyalgie. Bijna 5000 fibromyalgiepatiënten hebben deze poll ingevuld.

 

F.E.S. is ook een vragenlijst gestart om de eventuele bijwerkingen bij een vaccin beter in kaart te krijgen. Ben jij gevaccineerd? Help mee en vul de vragenlijst in.

Hieronder kun je de sheets inzien met daarin overzichtelijk de antwoorden van andere respondenten. Inmiddels (aug. 2021) hebben bijna 1000 fibromyalgiepatiënten de vragenlijst ingevuld.

BioNTech-Pfizer
 
 
AstraZeneca
 
 
Moderna

moderna-10082021-jpg 2

 

 

download

 
 
Janssen

Janssen 10/08/2021

 

 

download

 
 

TIP! ReumaNederland hield een Facebook-vragenuurtje. Hier gaf dr. Alfons den Broeder antwoord op een paar veelgestelde vragen over biologicals en het coronavirus. Kijk het vragenuurtje terug.

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.