Wat is fibromyalgie

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aanduidt. Klachten zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen.

De pijn zit vooral in spieren, bindweefsel en in en rondom gewrichten. De klachten gaan erg op en neer en zijn niet altijd even ernstig. Bindweefsel en spieren behoren tot ons bewegingsapparaat. Dat bestaat uit harde en beweegbare delen. De botten (hard) zorgen voor stevigheid. De bewegende verbindingen hiertussen zijn gewrichten. Spieren en pezen zorgen dat botten bewegen. Gewrichtsbanden en bindweefsel geven gewrichten extra steun en stevigheid. 

Reumatische aandoening

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat met andere oorzaken dan ongeval of blessure, zijn reumatische aandoeningen. Ook fibromyalgie valt hieronder.

Iedereen voelt wel eens pijn en is stijf. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, overbelasting of een griepje. Dit gaat vanzelf over. Bij mensen met fibromyalgie blijft de pijn zonder dat er beschadigingen of vergroeiingen zijn.

Weer & wie

Klimaat beïnvloedt het ontstaan van fibromyalgie niet. Het komt zowel in warme als koude streken voor. Iedereen kan fibromyalgie krijgen. Het komt voor bij twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. De aandoening openbaart zich meestal tussen de 25 en 40 jaar. 

F.E.S. doet méér

  • Structurele bijeenkomsten en activiteiten
  • Samen sterker staan in de medische ontwikkeling
  • 6x per jaar het FES magazine in de bus
  • Contact met lotgenoten en belangenbehartiging