Thema: huishouden / wonen / vervoer

 

Ervaringsverhaal van Hanneke

 
hanneke 2

De dag begint, op naar mijn afstudeerstage plek. Ik sluit de deur en moet twee trappen af. Daar pak ik de fiets om richting het station te gaan. ’s Avonds kom ik vermoeid terug. Ik parkeer mijn fiets en hijs mij weer de twee trappen op. Buiten even uithijgen voor ik de deur open en mezelf op de bank kan laten ploffen, o nee, eerst nog beginnen met koken..

Ik ben Hanneke, 28 jaar. Samen met mijn vriend en stiefzoontje woon ik ondertussen alweer 4 jaar in Baarn. Ik heb zo’n 1.5 jaar de diagnose fibromyalgie en mijn vriend heeft dus het hele proces tot de diagnose goed kunnen volgen.

Hij was eerlijk gezegd degene die mij naar de dokter stuurde om eens uit te laten zoeken wat er was en ging zelf ook mee naar afspraken in het ziekenhuis. Daar heeft hij onder andere mee kunnen genieten van mijn pijnkreten bij lichamelijk onderzoek (en de rest van de afdeling ook gok ik..). Hij weet mij af te remmen als ik mijn grenzen weer eens dreig te overschrijden en hij weet mij af te leiden als ik mijn grens weer eens gepasseerd ben. Thuis is er altijd genoeg te doen en dat maakt het houden aan mijn grenzen heel belangrijk. Als ik mij goed voel, wil ik graag even doorpakken zodat alles in één keer klaar is. Door de activiteiten op te breken met voldoende rustmomenten, duurt het allemaal wel langer, maar ben ik wel tevreden met het resultaat. Als ik dan toch eens een grote schoonmaakbeurt heb uitgevoerd, krijg ik altijd de waardering vanuit mijn vriend en dat maakt mij dan trots dat het toch maar weer is gelukt.
Daarnaast komt mijn vriend ook wel eens thuis met handige apparaten om het huishouden wat gemakkelijker te maken. Zo hebben wij nu sinds een paar maanden een stofzuigerrobot. Heerlijk om niet meer met de stofzuiger door het huis te hoeven sjouwen! En ik bof dat ik niet alleen woon. Hierdoor komen niet alle taken op mijn schouders. Mijn vriend levert zijn steentje bij en mijn stiefzoontje vindt het heerlijk om te helpen (meestal, vooral op momenten dat hij eigenlijk naar bed moet ?). Door samen goede afspraken te maken en aan te geven wat lukt (en vooral ook aangeven wat even niet lukt) komen we samen een heel eind. Zo wonen wij al 4 jaar samen, zijn wij al bijna 5 jaar bij elkaar en wat mij betreft komen daar nog vele jaren bij!

 

Ervaringsverhaal van Samantha

 
samantha

Het huishouden met fibromyalgie vind ik, Samantha (29) best nog wel eens een uitdaging. De ene dag voel ik mij uiteraard beter dan de andere dag en zo heb ik de ene dag natuurlijk ook meer energie om het huishouden doen dan een andere dag.
Ondanks dat ik (nog) niet kan werken door mijn niet aangeboren hersenletsel dat ik ook heb, ben ik alsnog erg druk, voor mijn doen. Alle afspraken die ik in een week heb samen met sporten om mijn lichaam goed te houden en ook nog het huishouden in mijn eentje doen, vergt voor mij heel erg veel planning. En dat is dan ook mijn sleutel voor redelijk wat succes.

Ik leef misschien een heel saai gestructureerd leven maar voor zowel op mijn hersenletsel als de fibromyalgie heeft dat heel veel voordelen.
Van mijn ergotherapeuten heb ik geleerd om iedere dag op hetzelfde moment een half uurtje iets aan het huishouden te doen. Zo doe ik nooit teveel op een dag en is dat beter qua energie te regelen. Dit zorgt er ook voor dat ik niet te veel pijn krijgt door het huishouden. Natuurlijk super saai maar zo weet ik wel dat het mij vaak wel lukt om het huis netjes en schoon te houden. Naast iedere dag een vast half uurtje heb ik ook een lijst met vaste huishoudelijke taken die ik op een dag doe. Minder zware dingen op dagen met minder zware vaste afspraken en op dagen zonder afspraken zware huishoudelijke taken. En zo lukt het mij om bijvoorbeeld iedere maandag de wc schoon te maken en iedere zondag mijn bed te verschonen zodat ik de nieuwe week fris in kan gaan.
Dit werkt voor mij het beste want mocht er iets onverwachts tussen door komen waardoor ik meer op een dag doe dan normaal dan kan ik de vaste huishoudelijke taken makkelijker de dag erop erbij doen waardoor ik niet achter ga lopen en dat half uurtje extra rust kan nemen.

In de jaren heb ik ook geleerd om mij veel minder druk te maken voor als er visite komt. Vroeger was ik altijd druk om het huis spik en span te hebben wat mij erg veel extra pijn opleverde. Nu is het over het algemeen netjes maar heb ik een periode van meer pijn (vaak in de winter) en lukt het mij daardoor niet op het huishoudrooster bij te houden dan niet. Als de visite er last van heeft, hebben ze pech of pakken ze zelf maar een emmer sop hihi.

Naast de "regel' van iedere dag een vast half uurtje heeft mijn ergotherapeut nog een gouden regel. Het is NIET én én, het is OF OF.

Het loslaten van het huishouden (en alle verplichtingen) als het even niet gaat was voor mij het moeilijkste maar het heeft mij nu veel meer rust gegeven. Het strakke misschien saaie schema heeft nog meer geholpen. Dit bij elkaar is mijn sleutel tot het huishouden kunnen doen. En wie weet kan het jou ook helpen.

Liefs xx Samantha

 

Lees nog meer ervaringsverhalen en blogs over:

 

Stuur ons gerust een berichtje, mail of bel. We vinden het leuk om contact met je te hebben. Heb je een vraag of juist fijn als je even je verhaal kwijt kan, het kan allemaal!

      jongeren@fesinfo.nl

      facebook.com/fesjongeren

 facebook.com/besloten groep FES jongeren

       instagram.com/fesjongeren/

 
 

Kijk op de online agenda wanneer F.E.S. jongeren iets organiseert:

2024 Activiteit
  Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria
 

Stuur ons gerust een berichtje, mail of bel. We vinden het leuk om contact met je te hebben. Heb je een vraag of juist fijn als je even je verhaal kwijt kan, het kan allemaal!

      jongeren@fesinfo.nl

      facebook.com/fesjongeren

 facebook.com/besloten groep FES jongeren

       instagram.com/fesjongeren/

 
 

Kijk op de online agenda wanneer F.E.S. jongeren iets organiseert:

2024 Activiteit
  Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria
 
 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Formulier niet toegankelijk
 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.