Thema: Omgaan met
acceptatie/verwerking/onbegrip

Bedankt dokter,

hier heb ik echt nog nooit aan gedacht!

merel-web
 

Column van Merel (22). Ze studeert de master forest and nature conservation. In haar vrije tijd is ze vaak in het bos of op scouting te vinden.

 

‘’Moet je niet gewoon yoga doen? Dan gaat het vast een stuk beter!’ ‘Moet je niet gewoon meer slapen als je zo moe bent?’ Dit zijn reacties die ik wel eens heb gehad. In mijn hoofd denk ik dan echt van; ‘Bedankt dokter, hier heb ik echt nog nooit aan gedacht..’ of ik denk alleen maar; ‘Zucht…’.

 

Onbegrip… Iets wat heel erg frustrerend is en waar wij als mensen met fibromyalgie helaas vaak mee te maken krijgen. Dit komt omdat het vaak niet aan ons te zien is dat we fibromyalgie hebben. Ook kunnen mensen vaak niet begrijpen dat wij de ene dag nog vrolijk van alles kunnen doen en de andere dag ons zo lamlendig kunnen voelen als het maar kan. Het is logisch dat mensen je niet altijd begrijpen, ze weten natuurlijk niet wat je precies meemaakt.

Mensen gaan overtuigen van jouw ziekte en dat het wel echt is? Nee dat doe ik niet meer!

 

Echter zou het fijn zijn als mensen dit niet altijd uiten in hun reactie als je een keer vertelt dat je pijn hebt of extreem moe bent. Als ik ze fibromyalgie nog nooit duidelijk heb uitgelegd, dan probeer ik dat nog wel eens. Maar als ik het al eens heb geprobeerd dan zeg ik gewoon; ‘Dankjewel, ik ga het eens proberen.’ Want wat moet je anders?! Mensen gaan overtuigen van jouw ziekte en dat het wel echt is? Nee dat doe ik niet meer, dit heb ik al vaak genoeg bij een dokter moeten doen. Ook kost dat me teveel energie en gaan die mensen het helaas toch nooit echt begrijpen.

Soms kan dit best veel pijn doen, vooral als het mensen zijn die dichtbij je staan. Maar het is iets wat je helaas moet accepteren; niet iedereen gaat je ziekte en klachten begrijpen. Gelukkig zijn er ook een boel mensen in mijn omgeving die wel begrip voor me hebben. Ook hebben mijn mede commissiegenoten van de F.E.S. Jongeren en andere jongeren die ik op de borrels heb gesproken, mij veel geholpen om hiermee om te gaan. Dit is dus zeker een aanrader als je ook vaak last hebt van onbegrip!

 

Lees nog meer ervaringsverhalen en blogs over:

 

Stuur ons gerust een berichtje, mail of bel. We vinden het leuk om contact met je te hebben. Heb je een vraag of juist fijn als je even je verhaal kwijt kan, het kan allemaal!

      neregnoj.[antispam].@fesinfo.nl

      facebook.com/fesjongeren

 facebook.com/besloten groep FES jongeren

       instagram.com/fesjongeren/

       fibromyalgielijn - elke dinsdag een jongeren-vrijwilliger

 
 

Kijk op de online agenda wanneer F.E.S. jongeren iets organiseert:

2021 Activiteit
21 mei
vrijdag
19:30 tot
21:30
Online Jongeren Borrel
via Zoom
24 juli
zaterdag
19:30 tot
21:30
Online Jongeren Borrel
via Zoom
 
 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.


 

Privacybeleid | 2020  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.