Thema: Sociale contacten

Je bent nog zo jong!

joni-web
 

Column van Joni (30 jaar), werkt als ingenieur in de Rotterdamse haven. In haar vrije tijd zingt en danst ze en doet ze mee aan een amateurmusical.

 

Ja hoor daar was hij weer! Ik denk dat dit wel in de top 5 van domste opmerkingen valt wat mensen kunnen zeggen nadat ik mijn gezondheidsstatus uitleg. Al moet ik toegeven dat er ook vaak iets gezegd wordt wat ik kwetsend vind en dat vind ik van deze reactie niet. Deze komt wel het vaakst voor en de mensen die het zeggen lijken het ook elke paar maanden te willen herhalen. Maar laat ik bij het begin beginnen. Ik wilde even overleggen met een collega. We zijn beide 5 maanden geleden bij de afdeling gekomen, maar werken beide al jaren bij hetzelfde bedrijf. Ze had vorige week pas door dat ik niet hele dagen werk en was inmiddels al een beetje ingelicht door een andere collega. Ze is heel geïnteresseerd en aan haar gezichtsuitdrukking te zien snapt ze wat voor impact dit heeft op mijn leven. Tot zover was dit het meest soepele ik-ben-ziek-gesprek ever. Ze luistert, stelt goede vragen en ik ben minder gespannen in het delen dan normaal. Tot we het gesprek afronden en ze eindigt met:

Je bent nog zo jong!

 

Je snapt dat ik het totaal niet meer zag aankomen en even overrompeld was. Ik moest me inhouden om niet heel hard te gaan lachen (beetje gek coping mechanisme maar dat is nou eenmaal mijn eerste reflex) en ik probeerde iets zinnigs te zeggen. Mijn hersenen draaien overuren want 1. het lijkt me vrij duidelijk dat we het niet hebben over een ouderdomsziekte 2. ik heb al een vermoeden dat het niet opeens allemaal heel leuk wordt als ik ouder ben. Ik heb de neiging om nu grapjes te gaan maken, maar kan zo snel niks verzinnen. Misschien maar goed ook want dat was waarschijnlijk niet heel constructief geweest. En daarnaast vroeg ik me later af of het wel verstandig is om bij een ziekte met zo’n groot stigma en zoveel onjuistheden die de ronde doen wel verstandig is om sarcastisch te zeggen “wie weet groei ik er nog wel overheen”. Het is voor mij duidelijk niet waar, maar straks denken ze nog dat ik het meende. Kan ik volgend jaar gaan uitleggen waarom ik nog steeds ziek ben. Blijkbaar heb ik nog steeds niks gezegd want ze zegt: “beetje domme opmerking misschien”. Ik hou wijs mijn mond maar denk: “ja, maar je hebt het tenminste door”, we gaan over op een ander onderwerp en ik besluit dat ze één van mijn favoriete collega’s is.

 

Lees nog meer ervaringsverhalen en blogs over:

 

Stuur ons gerust een berichtje, mail of bel. We vinden het leuk om contact met je te hebben. Heb je een vraag of juist fijn als je even je verhaal kwijt kan, het kan allemaal!

      neregnoj.[antispam].@fesinfo.nl

      facebook.com/fesjongeren

 facebook.com/besloten groep FES jongeren

       instagram.com/fesjongeren/

 
 

Kijk op de online agenda wanneer F.E.S. jongeren iets organiseert:

2021 Activiteit
21 mei
vrijdag
19:30 tot
21:30
Online Jongeren Borrel
via Zoom
24 juli
zaterdag
19:30 tot
21:30
Online Jongeren Borrel
via Zoom
 
 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.


 

Privacybeleid | 2020  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.